Vooruitzichten Economie, de Woningmarkt en de Hypotheekrente

Het kan u niet ontgaan zijn, de kranten staan er vol van dezer dagen en nieuwsprogramma’s melden het als een hot item. Allereerst positief nieuws over de Nederlandse economie, deze is op jaarbasis met 2,4% gestegen en daarmee behoren we nu weer tot de kopgroep binnen Europa. Een van de genoemde redenen van de stijgende economie is het consumentenvertrouwen dat er is. De Nederlander heeft (weer) vertrouwen in zijn toekomst en durft blijkbaar weer geld uit te geven.

De Woningmarkt is een van de indicatoren daarvoor, een bank voorziet zelfs voor 2017 een recordjaar, waarbij het record van 2006 mogelijk zal sneuvelen! Ik spreek dagelijks veel mensen die net een huis hebben gekocht of hun eigen huis hebben verkocht en nu op zoek zijn naar een ander huis. Het zijn soms gewoon haast spannende verhalen om te horen hoe “de jacht” verloopt.

De hypotheekrente staat historisch laag en iedereen heeft haast het gevoel “het is nu of nooit”. Dan denk ik vaak probeer het hoofd koel te houden, maar ja….. als het niet jezelf betreft, dan heb je makkelijk praten. Als je midden in dat koopproces zit, is het een ander verhaal! Recent heb ik dat nog van dichtbij in de familie mogen meemaken: de spanning van het zoeken en de opluchting van het vinden van een geschikte woning!

Een aantal banken verhoogt de hypotheekrente als gevolg van de stijgende rente op de kapitaalmarkt. Is dat slechts nieuws? Ja en nee, het is maar van welke kant je het bekijkt. Een stijgende rente op de kapitaalmarkt heeft misschien tot gevolg -zo las ik- dat de pensioenen niet verlaagd hoeven te worden! Dat is zowel voor de gepensioneerde als de werkende (i.v.m. toekomstig pensioen) goed nieuws. Let wel de hypotheekrente staat nog steeds erg laag dus m.i. geen reden tot ongerustheid, maar ja… ik heb aan de zijlijn makkelijk praten, u zit er misschien wel middenin, in de spanning van verkopen en kopen.

In ieder geval veel succes en veel wijsheid, ik hoor graag uw ervaringen!