Geregistreerd partnerschap

Met een geregistreerd partnerschap leggen partners, net als bij een huwelijk, hun relatie officieel vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. In Nederland kunnen een man en een vrouw,  twee mannen of twee vrouwen met elkaar een geregistreerd partnerschap aangaan of trouwen.

Gemeenschap van goederen

Door het aangaan van het geregistreerd partnerschap ontstaat automatisch een gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van u samen zijn. Het is mogelijk bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uit te sluiten, of zelfs de hele gemeenschap door het maken van partnerschapsvoorwaarden.

Kinderen

Een kind dat wordt geboren binnen een geregistreerd partnerschap van een man en een vrouw, krijgt automatisch beide echtgenoten als ouder. Deze familierechtelijke band zorgt ervoor dat het kind erft van de ouders. En dat de ouders het gezag hebben over hun kind. Bij een geregistreerd partnerschap van partners van het gelijke geslacht gelden andere regels.

Fiscale gevolgen

Als u een geregistreerd partnerschap aangaat, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. U wordt namelijk ‘fiscale partners’ met uw partner. Dit kan gevolgen hebben voor uw aftrekposten, heffingskortingen en toeslagen.