Huwelijk

Een huwelijk is een wettelijke samenlevingsvorm tussen twee personen. Trouwen gebeurt bij de burgerlijke stand van de gemeente. In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen met elkaar trouwen.

 

De voorwaarden om te mogen trouwen liggen vast in de wet. Zo moeten de partners allebei 18 jaar of ouder zijn. De partners mogen niet met iemand anders zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben. Een minderjarige moet toestemming hebben van zijn ouders. Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen. En zo zijn er nog een aantal regels die de wet geeft voor het huwelijk.

 

Voordat u gaat trouwen is het van belang om na te denken over de juridische gevolgen van uw huwelijk. Op grond van de wet trouwt u namelijk automatisch in gemeenschap van goederen zodat alle bezittingen en schulden gezamenlijk worden. Een gemeenschap van goederen heeft bijvoorbeeld als gevolg dat bij een scheiding alles gelijk tussen de partners moet worden verdeeld. Het kan zo zijn dat u bepaalde bezittingen en schulden toch apart wilt houden. Mocht u geen gemeenschap van goederen willen, dan is het handig om dat te regelen vóór het trouwen. U moet dan huwelijkse voorwaarden opstellen.

 

Een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen wordt niet in alle landen geaccepteerd. Als u voor langere tijd in het buitenland gaat wonen, dan kunt u problemen tegenkomen. Het is bijvoorbeeld dan de vraag of u van elkaar erft. Het kan dan nodig zijn een testament op te stellen.

 

Als u gaat trouwen, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Als u trouwt wordt u ‘fiscale partners’ met uw echtgenoot. Dit kan gevolgen hebben voor uw aftrekposten, heffingskortingen en toeslagen.