Bedrijf starten

Bij het starten van een bedrijf helpt PVM notarissen u met het kiezen van een juridische vorm voor uw onderneming. Bij het starten van een bedrijf kiest u de rechtsvorm die het beste past bij uw situatie. Kiest u een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid dan bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Er zijn vier bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

 

• eenmanszaak
• vennootschap onder firma (vof)
• commanditaire vennootschap (cv)
• maatschap

 

De eenmanszaak is de meest voorkomende vorm voor zelfstandig ondernemers die een bedrijf starten. Wilt u met iemand een samenwerkingsverband aangaan, dan kunnen de vof, de cv of een maatschap geschikt zijn. Bij al deze rechtsvormen bent u met uw hele vermogen aansprakelijk voor alle schulden, dus ook voor die vanuit uw onderneming. Wilt u dit niet dan kunt u bij het starten van uw bedrijf ook kiezen voor een bedrijfsvorm met rechtspersoonlijkheid.

 

Kiest u voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, dan betekent dat dat die rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf. Er zijn verschillende bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid. De meest voorkomende is de besloten vennootschap (bv). Als aandeelhouder van uw vennootschap bent u in principe niet aansprakelijk voor schulden van de vennootschap.

 

Fiscale gevolgen van de gekozen rechtsvorm

In combinatie met uw financiële positie en uw verwachtingen ten aanzien van de onderneming, vormt de fiscale regelgeving een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van de rechtsvorm. Voordat u een keuze maakt is het van belang een uitgebreid fiscaal advies in te winnen. PVM notarissen kan u hierbij adviseren, eventueel in samenwerking met uw fiscaal adviseur.